L’antiracisme des de l’alteritat i la pertinença
El passat 13 de novembre, el Hub Social Barcelona es va convertir en l’escenari d’una conferència excepcional amb John A. Powell, reconegut acadèmic nord-americà en justícia social i racial, i director de l’Othering & Belonging Institute de la Universitat de Berkeley.
Aquest acte es va concebre com un espai de reflexió sobre l’antiracisme, l’alteritat i el sentiment de pertinença, amb la participació activa d’entitats locals compromeses amb la lluita per una societat més justa.
L’alteritat i la pertinença: claus per a la inclusió
Durant la seva intervenció, Powell va posar el focus en dos conceptes fonamentals per entendre i combatre les desigualtats socials:
L’alteritat (othering), definida com el procés de deshumanització i exclusió de certs col·lectius, sovint utilitzat per justificar opressions estructurals i discursos d’odi.
La pertinença (belonging), que proposa construir societats inclusives, basades en el respecte i la reconeixença de la diversitat, on tothom trobi un espai de participació i dignitat.
“L’alteritat ens separa i ens divideix, mentre que la pertinença ens uneix i ens dona força col·lectiva”, va assenyalar l’acadèmic.
Reflexió local: el paper de les entitats antiracistes
Un dels moments més rellevants de l’acte va ser la conversa entre John A. Powell i representants d’entitats antiracistes de Barcelona. Cheikh Drame (SOS Racisme), Hatim Azahri (Joves Units del Poble-sec) i Bamba N'Dir (mediadora i activista senegalesa) van compartir experiències i estratègies per enfortir el treball comunitari i combatre les desigualtats a escala local.
Els participants van subratllar la urgència d’impulsar polítiques públiques que no només garanteixin la inclusió, sinó que també promoguin una societat on la diversitat sigui una riquesa compartida. Van remarcar que l’educació i la sensibilització ciutadana són fonaments indispensables per construir comunitats basades en la justícia i l’equitat.
Post a Comment